Når man gerne vil skrive en professionel tekst, er det naturligvis en fordel, hvis man kan de mange kommaregler, der står skrevet i Retskrivningsordbogen udenad. Det er dog de færreste, der kan det, og for langt de fleste er kommareglerne en lidt for stor mundfuld, så her har jeg forfattet denne tekst med de – efter min mening – tre værste kommafejl.

Men er alle fejl ikke lige alvorlige?

Naturligvis er det at foretrække, at der ikke er nogen former for fejl i din tekst, og det er derfor en god idé, at man enten får læst korrektur på sin tekst og dermed får renset teksten for fejl, eller at man lærer sig alle kommareglerne. Jeg vil dog mene, at der er nogle kommafejl, der er ekstra dårlige at have i sin tekst af den årsag, at de ser mere uprofessionelle ud end andre. De følgende eksempler skal desuden ses som en indføring i kommareglerne. Jeg vil i et senere blogindlæg komme lidt mere ind på kommareglerne.

Om to af de følgende typer af kommaer bliver der ofte brugt udtrykket ’idiotkomma’. Selvom udtrykket lyder en smule nedladende, er det faktisk en fagterm blandt mange sprogkyndige personer, og det bruges oftest om et forkert anbragt komma foran der i en interrogativ ledsætning, samt om et komma sat foran et at der står foran en infinitiv. Især den sidste type kommafejl bliver ofte spottet af folk, der læser teksten, og det er også en årsag til, hvorfor jeg har udvalgt den som en af de værste fejl.

De 3 slags kommer jeg vil sætte fokus på i dette blogindlæg er:

Komma foran infinitiv-at

Komma mellem konjunktion og ledsætning

Forkert anbragt komma foran ”der” i en interrogativ (spørgende) ledsætning

Komma foran infinitiv-at.

En infinitiv er en form af et verbum, som man kan sætte at foran, fx at spise, at skrive, at gøre, og kaldes også navnemåde.

Du har måske på et tidspunkt fået at vide, at der altid skal komma foran at. Dette er dog ikke korrekt.

Når man bruger kommatering med startkomma (kendt som grammatisk kommatering), så er der nogle tilfælde, hvor der skal komma foran at. Et eksempel er:

Han sagde til mig, at han ville hjælpe mig med at sætte kommaer.

Her er der det, der kaldes neksus (verballed og subjekt/”kryds og bolle” (”han sagde” og ”han ville”) på hver side af kommaet, og kommaet skal derfor være der.

Lyder sætningen i stedet således:

Han lovede at hjælpe mig med at sætte kommaer

skal der derimod ikke være komma. Her er der nemlig kun én gange neksus (”Han lovede”), og det kræver i dette tilfælde to, før der skal være et komma.

Komma mellem konjunktion og ledsætning

Retskrivningsordbogen forklarer, at der ikke sættes komma mellem en konjunktion og en efterfølgende ledsætning. Konjunktioner er sådan noget som men, og, eller og .

Der er et begrænset antal pladser, så hvis du vil med, skal du skynde dig at melde dig til.

 

Sætningen skal altså ikke lyde:

Der er et begrænset antal pladser, så, hvis du vil med, skal du skynde dig at melde dig til.

Det samme gælder i de følgende sætninger:

Han har lovet, at når han kommer hjem, så vil han hjælpe mig med opgaven.

Der er snart deadline, så hvis vi skal nå det, skal vi have fart på.

Jeg frygter, at uanset hvor hurtigt vi arbejder, får vi problemer med at nå det.

Det er en mulig forklaring på fejl foran fx hvis, at mange i skoletiden har fået at vide, at der altid skal komma foran et hv-ord. Dette er dog ikke helt korrekt. Er der fx en konjunktion foran hv-ordet, som ovenfor, så skal kommaet i disse tilfælde stå foran konjunktionen.

Forkert anbragt komma foran der i interrogative (spørgende) ledsætninger

Den sidste fejltype, jeg vil nævne i dette indlæg, er, når der i spørgende ledsætninger sættes komma foran der, når det i stedet skal være foran hv-ordet i ledsætningen. I nogle tilfælde er kommaet både sat foran hv-ordet og foran der, og andre steder er det kun sat foran ’der’. Det ses i følgende eksempler:

Jeg ved ikke hvem, der har gjort det

 

Jeg er spændt på at finde ud af, hvilke af de nye tiltag, der bliver mest populære

 

Han kunne ikke fortælle mig, hvilken af løsningerne, der er bedst

 

Det er ikke til at sige, hvad, der virker bedst

I stedet skal det se således ud:

Jeg ved ikke, hvem der har gjort det

Jeg er spændt på at finde ud af, hvilke af de nye tiltag der bliver mest populære

Han kunne ikke fortælle mig, hvilken af løsningerne der er bedst

Det er ikke til at sige, hvad der virker bedst

Kommaet skal sættes der, hvor ledsætningen begynder, og derfor skal det i alle ovenstående tilfælde sættes foran hv-ordet

Det er højst sandsynligt en hyppig årsag til denne type kommafejl, at mange fejlagtigt har lært, at der altid skal komma foran der. Det skal der ikke altid!

Et brugbart tip med sætninger som de ovenstående er, at kommaet som sagt skal sættes det sted, hvor ledsætningen begynder. Vender man sætningen om, bliver det mere tydeligt, hvor kommaet skal være. For at tage nogle af de ovennævnte eksempler, kan det fx se således ud:

Jeg ved ikke, hvem der har gjort det

Hvem der har gjort det, ved jeg ikke

Og

Jeg er spændt på at finde ud af, hvilke af de nye tiltag der bliver mest populære

Hvilke af de nye tiltag der bliver mest populære, er jeg spændt på at finde ud af

 

Her var altså mit bud på tre typer af kommafejl, som man i den grad bør holde sig fra at lave. Følg med her på bloggen, hvor der vil komme flere indlæg, bl.a. om kommaer.

Skriv gerne en kommentar herunder, hvis du havde styr på kommaerne i disse eksempler, eller hvis du har andre kommentarer eller specifikke emner, som du ønsker, at jeg tager op i et andet indlæg.

Kontakt Tekst & Tegn her, hvis du kunne tænke dig at få noget rådgivning i forbindelse med kommatering.

Læs med her, hvis du bl.a. kunne tænke dig at læse lidt om, hvorfor du ikke kan stole på stavekontrollen.