D. 5. april blev Sprogdagen 2018 afholdt, og der var som sædvanlig nogle fine priser, der skulle uddeles. Årets tema var ’Sport & Sprog’, og særprisen blev derfor i år uddelt til årets sportstekst. Af de andre prismodtagere var bl.a. Danbolig Horsens. De fik med en utroligt kreativ og ærlig boligannonce med titlen ”Vaskeægte møgejendom i elendig stand” både underholdt publikum og fik vist, at det i den grad kan betale sig at kreere en tekst, der skiller sig ud.  Læs mere om denne og de andre tekster, der modtog priser på Sprogdagen samt om Sprogdagens foredrag i dette indlæg.

Aftenens foredrag

Aftenen begyndte med en række spændende foredrag, før priserne skulle afsløres.

Berit Puggard – Sportsudøvere har i dag meget mindre betænkningstid i forhold til tidligere.

Sprogdagens første foredragsholder var den tidlige elitesvømmer og OL-deltager Berit Puggaard, der i dag er underdirektør hos Kantar Gallup samt bestyrelsesmedlem hos Anti Doping Danmark.

Berits foredrag omhandlede sportens udvikling fra 1998 til i dag, sådan som hun har lagt mærke til den. Her kom hun bl.a. ind på den jagt på eksklusivitet, som medierne dengang havde. Den er nemlig ikke længere mulig på samme måde, bl.a. pga. udviklingen inden for de sociale medier.

Hun forklarede også, at der i dag hersker en meget stor professionalisme hos sportsudøverne. Dette ses bl.a. hos badmintonspilleren Victor Axelsen, der taler flydende kinesisk. Samtidig er der meget lidt betænkningstid hos sportsudøverne i forhold til tidligere. De har ikke de samme muligheder for at tænke sig om, inden de taler i forbindelse med interviews.

Lars Hestbech – sprog & troværdighed

Næste taler på programmet var Lars Hestbech, og han startede ud med en lille, komisk kommentar: nemlig at han havde været nervøs for at skulle tale for et publikum af inkarnerede sprogfolk. Men da han så så, at der var sat en pause ind midt på dagen med navnet ”Halvleg”, så havde han det pludseligt meget bedre. Han forklarede, at man fx i forbindelse med fodbold har 1. halvleg og 2. halvleg, og derimellem ligger så en pause. Men som Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab forklarede i sin oplæg efter dette, så er det faktisk blevet et almindeligt udtryk at kalde pausen for ”halvleg”, og det står også i Den Danske Ordbog som en betydning af dette ord.

Lars Hestbechs emne var ”Sprog og Troværdighed”, og han gjorde en del ud af at tale om ’det personlige sprog’ . Her understregede han, at det faktisk ikke behøver at være negativt, når en sportsudøver, fx i et blogindlæg, har stavefejl og grammatiske fejl. Det betyder nemlig blot, at sportsudøverne har talt fra hjertet og ikke har haft en anden til at skrive teksten for sig.

Henrik Lorentzen – sportsmetaforer

Derefter var det seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Henrik Lorentzens tur til at få ordet. Han fortalte om de mange sportsmetaforer, der har fundet deres vej væk fra fodboldbanen osv. og nu bruges i almensproget. Henrik Lorentzen fortalte, at han har registreret hele 170 ord og udtryk, der kommer fra sportens verden og har fundet vej ind i almensproget. Sportsmetaforerne er derfor meget mere almindelige, end man lige skulle gå og tro.

Nogle af metaforerne er kommet fra sport generelt. Det er fx, når man taler om, at ”der går sport i noget”. Andre er hentet fra selve afviklingen af sport, fx udtryk som ”fairplay”. Så er der udtryk hentet fra tilskuerne, fx når mn taler om at have et ”heppekor”. Og til slut er der en masse af metaforerne, der kommer fra de enkelte sportsgrene, fx når noget ”ligger til højrebenet”, når man ”sænker paraderne”, eller når man ”går sukkerkold”. Det sidste udtryk, som i dag er meget almindeligt anvendt i det danske sprog, stammer faktisk fra Bjarne Riis, der talte om, at han var gået sukkerkold på Mont Ventoux.

Nogle af de sportsmetaforer, som Lorentzen har registreret, går helt tilbage til 1870’erne. Andre er meget nyere.

Efter at have talt lidt om de forskellige metaforer tog Lorentzen diskussionen op omkring, om det er positivt eller negativt med alle disse sportsmetaforer. Man kan sagtens argumentere for, at de er en berigelse af det danske sprog. Nogle vil dog måske sige, at de er en forringelse. Der er nemlig en del af dem, der efterhånden er blevet klichéer og måske ligefrem er intetsigende udtryk.

Andreas Kraul – Fodboldkommentatorens synsvinkel.

Den sidste taleholder inden prisuddelingen var Andreas Kraul, der er fodboldkommentator på DR Sporten.

Han gav Lorentzen ret i, at mange af metaforerne er blevet klichéer, og at de ofte står i kø for at komme ud, når han er kommentator på en kamp. Her forsøger han så at dreje dem lidt, så de får liv på ny.

Andreas Kraul talte desuden meget om, hvor meget planlægning der går ind i at skulle være kommentator fx ved VM, og hvordan en kommentering af en fodboldkamp i radioen må gøres meget anderledes end på TV, da det er nødvendigt at sætte ord på både det, der ses og også nogle gange lugtes.

Prisuddelingen

Efter dette skulle priserne uddeles. Prisen for ’den gode sportstekst’ blev afsløret som den første, og den gik til Rasmus Bech, der er journalist på Politiken for hans evne til at fange læseren i hans sportstekster.

Prisen for årets bedste tekst på sociale medier gik til DMI for deres meget præcise og klare tweets. Det er en kunstart at kunne formidle noget på de 140 tegn, som Twitter tillader, og det har DMI i den grad vist, at de kunne.

For årets bedste brev/e-mail modtog KMD og de kommunale jobcentre prisen med et nyt og mere forståeligt standardbrev til sygemeldte på vej til igen at skulle i arbejde.

Prisen for årets bedste hjemmesidetekst gik til en tekst, der inden for sin kategori må siges at være højst bemærkelsesværdig. Det var nemlig Danbolig Horsens, der viste både humor, ærlighed og en sans for kreativitet med deres boligannonce for boligen på Trudstrupvej 24 i Hundslund. Nogle vil måske sige, at mange ejendomsmæglere har det med at være lidt for optimistiske i deres boligannoncer og ikke altid taler lige ud af posen. Men det gjorde Danbolig Horsens i den grad i denne boligannonce. De havde en udfordring for sig med at skulle skrive en annonce om et rent ud sagt faldefærdigt hus. Her formåede de at løse opgaven med stil. Dommerjuryen valgte at læse hele teksten op, og under hele oplæsningen var samtlige medlemmer af publikum underholdt.

Alle teksterne kan ses her.

Vil du indstille en tekst til Sprogprisen 2019, eller selv deltage i Sprogdagen?

Sprogdagen 2019 afholdes tirsdag d. 26.marts 2019 i København. Årets tema er Det digitale sprog. Du kan tilmelde dig dagen her.

Er du stødt på en tekst, der er særligt godt formuleret, som rammer målgruppen perfekt, eller som på en anden måde bare er rigtig god, så kan du indstille den til prisen.

De fem kriterier, som uddeles ud fra, er følgende: Levende sprog, modtagerorientering, klar og korrekt fremstilling, troværdighed, indbydende visuelt udtryk.

Du kan også læse mere om Sprogdagen her.

Har du indstillet en tekst til prisen, eller har du bare en stor interesse for sprog, og kan du ikke deltage i sprogdagen? Så kommer Tekst & Tegn igen i 2019 til at være til stede på dagen. Følg med her på bloggen og på vores Facebookside, hvor vi vil opdatere dig.